Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на

...
Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на
Коментари Харесай

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за сформиране на държавно управление на парламентарната група на „ ИТН “. Папката одобри Ивайло Вълчев, който обаче веднага я върна.

" Благодарим за доверието. Напълни разбираме сложната обстановка, в която ви сложиха с тези изцяло ненужни промени в Конституцията. Промени, срещу които Има Такъв Народ гласоподава, само че за жалост в това Народно събрание нашите гласове бяха прекомерно малко, с цел да можем да ги спрем. Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, от дълго време сме определели като нездравословно. Затова се радваме, че тази 9-месечна мъка завършва. Декларирали сме нееднократно, че това ръководство е порочно, по тази причина би трябвало да се отиде на избори ", съобщи Вълчев преди да върне назад досието с мандата на президента.



На " Дондуков " 2 бяха Станислав Балабанов, Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев.

" Някои дефинират изборите като безпорядък и като ненужни, само че ние мислим, че те са най-висшата форма на народна власт ", акцентира той. И добави: " Връщаме тази директория, тъй като това е най-правилното за България. Пожелаваме ви мощ и мъдрост и дано оттук-нататък да вземат решение хората ", добави Вълчев.

" Един от най-големите пороци на отиващото си ръководство бе фрапантното разминаване ", съобщи президентът Радев от своя страна.

Той заяви, че стартира среща с всички евентуални министър-председатели за длъжностен кабинет.

След като и трите мандата не бяха изпълнени, предстоят предварителни парламентарни избори. Държавният глава би трябвало да насрочи дата за тях.

Вчера " Продължаваме промяната " – " Демократична България " (ПП-ДБ) получиха втория мандат за сформиране на държавно управление от президента и го върнаха незабавно несбъднат.

Ден по-рано Народното събрание реши, че първият мандат за сформиране на държавно управление с претендент за министър председател Мария Габриел завършва несполучливо.

Според Конституцията, в случай че не се реализира единодушие за формиране на държавно управление, президентът след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период.

За длъжностен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, шефа или подуправителите на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР